18 Ağustos 2013 Pazar

SİNİRLİ OT ( Plantago lanceolata L .)




      Halk arasında yedidamar otu diye adlandırılan sinirli ot gerçekten sağlık açısından çok şifalı bir drog . Plantago lanceolata L. faydaları arasında göğüs ağrısında kullanılanılır . Sinirli ot Gırtlak kanseri tedavisinde kullanılır .  Nefes darlığı çekenler sinirli ot çayı sayesinde rahat nefes alabilirler .Yapılan lapa ile vücutta oluşan yaraları iyileştirmede etkilidir. Deride oluşan apseyi ( iltihasbı ) boşaltır .
Yaraları çabuk iyileştirme özelliği vardır . Öksürük , tahrişli öksürükte , nefes darlığında sinirli ot çok etkilidir  . Balgam sökücü özelliği vardır . Sivrisinek , arı ve benzeri böceklerin sokmasında sinirli ot ile yapacağınız lapasan faydalanabilirsiniz , ayrıca  parmakta oluşan dolamayı iyileştirir .  Sinirli ot özellikle NASIRLARIN SÖKÜLMESİNDE kullanılır . Sinirli otun yağrağından yapacağınız lapa nasırları sökmede yardımcı olur .  

  Halk tabebinde eskiden ciğerden gelen kanı kesmek için kullanılırdı . Soğuk algınlığında sinirli ot çayını tüketebiilirsiniz . Sürekli zayıf kalanlar bu ottan faydalanabilirler . Diyare , ishal şikayetlerinde sinirli ot ile kurtulabilirsiniz . Gözde oluşan enfeksiyon durumlarunda sinirli ot ile yapacağınız losyonu kullabnabilirsiniz . Sinirli ot sayesinde kötü ter kokusundan kurtulabilirsiniz . Aftostomatitlerde , ağız yaralarında sinirli ot ile yapacağınız garagara bu gibi rahatsızlıkları giderir . Hazımsızlık şikayetlerinde sinirliottan faydalanabilirsiniz. Sinirli otun iştah açıcı özelliği ile zayıflıktan kurtulabilirsiniz . Plantago lanceolata L . mide ve bağırsak dostudur . Mide ve bağırsakta oluşan yaralara iyi gelir . Sinirli ot midede oluşan gastrit , ülser gibi şikayetleri giderir . Hemoroid ve basur şikayetlerinde sinirli ottan faydalanabilirsiniz . Karaciğer ve mesane rahatsızlıklarında faydalıdır . Ayak parmaklarındaki pişiklerden sinir otu ile yıkarsanız bu gibi şikayetlerden kurtulabilirsiniz .

Sinirli otun idrar sökücü ve ödem çözücü özellği vardır . Karaciğer ve mesane şikayetlerinde çok faydalıdır  sinirli ot . Sinirli ot kanı tüm kötü zararlı maddelerden arındırır . Sinirli otun çayını hazırlamak için Yarım veya 1 tatlı kaşığı sinirli ot 1 kupa sıcak suya atılıp haşlanır ve 15 dakika demlemeden sonra içilir . Lapası için sinirli otun taza yapraklarını ezerek lapa haline getirirlir . Bilinen bir yan etkisi yoktur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder