27 Ağustos 2013 Salı

KIRKKİLİT OTU ( Equisetum arvense L .)







Halk tabebinde at kuyruğu. , zenberek otu , ulama otu , ulak otu  , boğlumca otu diye adlandırılan kırkkilit otu.uzun süredir hastalıkların tedavisinde kullanılır . Kırkkilit otu  yaraları iyileştirici özelliği vardır . İdrar torbasındaki iltihabı giderir   . Böbrekleri temziler . Kırkkilit otu böbrekte bulunan kum ve taşları dökmeye yardımcı olur . İçerisinde ihtiva ettiği mineraller sayesinde güçlü saç ve tırnaklar sahip olabilirsiniz. Hemoroidden dolayı kanamalrı durdurur . Kırkkilit otu ile hazırlayacağınız çay sayesinde hemoroid problemi ve hemoroid ağrılarını dindirebilirsiniz . Kırkkilit ile hazırladığınız bu çay sayesinde bronşit , kuru öksürük , grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedvisinde
kullanabilirsiniz . Kırkkilit otunun antiseptik ve antibakteriyal özelliği vardır . Cilt üzerinde oluşan yara , yanık ve akne tedavisinde kırkkilit otundan faydalanabilirsiniz . Kırkkilit çayını soğutun akşamları bir pamuk ile yüzdeki aknelere sürebilirsiniz . Kırkkilit otu ile hazırlanan macunu ciltte oluşan yara ve yanıklarda kullanabilirsiniz .
 Romatizma ve nikris şikayetlerini azaltır . Kırkkilit ile yapılan çay ve macun ile romatizma ve nikris ağrılarına son verin . Gut hastalığına iyi gelir . Guttan kaynaklanan ağrıları giderir . Yaraları iyileştirici özelliği vardır . Kırkkilit ile yapılan banyo ve kompresler kaşıntılı egzamada , kabuklu , iltihaplı , kılları dökülmüş bile olsa fayda sağlar . Banyo için parmak kalınlığına ulaşmış olanları kullanmak daha faydalıdır .
  İdrar sökücü etkiye sahiptir. İdrar sökücü özelliği ile kıkkilit vücuttaki ödemi atar . Vereme karşı çok etkilidir . Eskiden halk tabebinde kantükürme , verem hastalığının tedavisinde kullanılırdı . Bazı durumlarda kemiğe kadar işlemiş yaraların tedevisinde kullanılırdı . Ağız ve bademcik iltihaplarında kıkkiit otu ile faydalıdır.Vücut direncini arttırır.Saçı besler ve kepeği önler.Sindirim sistemini güçlendirir . Diş eti iltihaplarında etkilidir.kullanım olarak 1-2 çay kaşığı kuru kırkkilit otunu 1 kupa bardağı kadar suda 10-15 dakika kaynatılır süzüldükten sonra içilir .
Kıkkilit otu kemikleri güçlendirir düzenli kullanımlarda osteoprozu tedavi ettiği görülmüştür . Kemik yoğunluğunu arttırma özellği vardır . Osteoprozdan kaynaklana ağrıları dindirir .Kırkkilit otunu fazla tüketmemek lazım . Bilinen yerlerden alınması gerekir çünkü bazı türleri zehirlidir . Hamile ve emziren bayanlar kullanamaz . Diüretik olduğu için idrar sökücü ilaç kullananlar kıkkilit otunu kullanamazlar .  






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder