17 Ağustos 2013 Cumartesi

Biberiye otu ( Rosmarinus officinalis L. )

Rosmarinus officinalis L.
Biberiye otu ( Rosmarinus officinalis L. )

        Halk arasında kuş dili otu , hasalban , beyaz püren diye adlandırılan biberiye otu sağlık için çok faydalıdır . Uyarıcı etkisi vardır . Kan dolaşımını hızlandıran bibireye unutkanlığıda iyi gelir . Damarları açma özelliği ile damar tıkanıklığını önler . Biberiye Dolaşım bozukluğunu tedavi eder . Zayıflamak isyetenler biberiye çayından faydalanabilirler  . Biberiye çayı yağ yakma özelliği ile ve vücuttaki korbonitratlrı yakması ile hızlı bir şekilde zayıflayabilirsiniz .
Biberiye çarpıntı şiaketlerini durdurur . Anemi , kansızlık şikatetlerinde kullanılan bibreyi otu düzenli kullanıldığında anemiyi tedavi ettiği gözlenmiştir . Yunan mitolojisinde bilginlerin başlarına biberiye çelenkleri takılır . Et yemeklerinde ve soslarında biberiye baharat olarak kullanılır . Biberiye mide va bağırsakları uyarır  . Yağlı yiyecek yendiğinde hazmı kolaylaştırmak için biberiye tüketebilirsiniz veya yemeklerinize biberiye ekleyebilirsiniz hem yemeklerinize ayrı bir tad ve lezzet katacaktır . Rosmarinus officinalis L. gaz söktürücü özelliği vardır . Biberiyeyi haricen kullanıldığında kas ve eklem romatizmalarında etkilidir . Romatizmal ağrılarda dıştan süreceğiniz biberiye yağı veya düzenli olarak aldığınız biberiye çayı ile romatizma şikayetlerinden kurtulabilirsiniz .

 Biberiye astım ve bronşit şikayetlerini giderir . Kandolaşımını hızlandırdığı için biberiye gut şikayetlerine iyi gelir . Migren ağrılarında biberiyeyi kullanabilirsiniz . Biberiye yağı ile migren ağrılarında şakaklara yapılacak masaj iyi gelmektedir . Biberiye yağı ile masaj yöntemi ile romatizma ve kireçlenme ağrılarından kurtulabilirsiniz .Biberiye içerisinde barındırdığı carnasol maddesi ile meme kanserini durdurur . Carnosol özelliği ile antikansorejen etkiye sahiptir.



Rosmarinus officinalis L.
Biberiye otu ( Rosmarinus officinalis L. )

Mide ve bağırsak spazmlarında ve kramplarında biberiye etkilidir . Burkulma ve eziklerde yaygın olarak Rosmarinus officinalis L. ile  yapılan lapa çok etkilidir. Vücutta oluşan yaraları hızlı bir şekilde iyileştirir biberiye . İdrar sökücü özelliği ile biberiye vücttaki ödemi atar . Böbrek ve mesane hastalıklarında çok faydalıdır . Saç diplerine bberiye yağını masajla uygulandığında erken saç dökülmesini önler . Saçı besler ve saç dökülmesini önler . Vücutta oluşan morarma ve şişlikleri tedavi eder . Baş ağrısı ve sinirsel gerilimlerde etkilidir . Sinüzit kaynaklı baş ağrılarını biberiye ile hafifletebilirsiniz . Adet söktürücüdür . Adet düzensiliğini biberiye ile giderebilirsiniz . Rosmarinus officinalis L. kan şekerini düşürür  . Kanı inceltir sulandırır.   Biberiye Demans , Alzhiemer ve unutkanlığı giderir hafızayı kuvvetlendirir . Antispazmotik etkisi vardır biberiyenin . Sindirim sistemini düzenler . Kendinizi yorgun hissediyorsanız biberiye çayı ile bu sorunu giderebilirsiniz . Hamilelikte kullanımı önerilmez . Gece yatmadan önce kullanılması önerilmez çünkü uyarıcı etkisi ile uykuyu kaçırır . Ve ayrıca tansiyonuda yükseltir . Kullanım olarak 1 su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı biberiye atıp 5 dakika demlendikten sonra içilir . Biberiye yağını haricen burkulmalara ezilmelere kullanılabilinir . Rosmarinus officinalis L. romatizmal ağrı ve sinüzitlere uygulanabilinir . Dahilen 1 çay bardağı suya  3-4 damla  damıtılarak içilir . Veya 1 kesme şekere 3-4 damla damıtarak yenir . Günde 3 defa tekrarlanabilinir .




http://tr.wikipedia.org/wiki/Biberiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder