12 Ağustos 2013 Pazartesi

HATMİ ÇİÇEĞİ ( ALTHEAE ROSA L.)


 ALTHEAE ROSA L.
HATMİ ÇİÇEĞİ ( ALTHEAE ROSA L.)
         Gül hatmi ebegümeci familyasındandır .Yaz mevsiminde bolbol çiçek açan gülhatmi bahçeleri süslerken bir çok hastalığada iyi gelmektedir . Geçmişten günümüze bir çok alanda kullanılmıştır . Gül hatmini sıcak çayı içildiğinde tansiyonu çıkartır . Soğuk çayı
içilldiğinde tansiyonu düşürür . Hatmi çiçeği göğsü yumuşatır , kuru öksürükte , ağız tahrişlerinde kullanılabilirinir . Boğaz ve diş eti iltahaplarında kullanılır . Diş eti iltihabı için gülhatminden yapılan gargara ile tedavi edebilirsiniz , aynı uygulama ağızda çıkan yaralar aftostomatit tedavisindede kullanabilirsiniz .
Vücuda rahatlık verir . İdrar sökücü özelliği verdır . Bağırsak iltihaplarına iyi gelir . Gül hatmi çiçeğinin kökü kaynatılmaması lazım . Gülhatminin kökünden toz haline getirilerek şurup elde edilir . Gülhatminin müsilaj etkisi vardır . Bağırsak problemi çekenler kabızlık gibi sorunlarda bağırsağı yumuşatır .
ALTHEAE ROSA L.
HATMİ ÇİÇEĞİ ( ALTHEAE ROSA L.)
Düzenli kullanımda rahim hastalıkların tedavisinde endikedir . Böbreklerinde taş olanlar hatmi çiçeğinin tozunu kullandıklarında taşların eridiği gözlenmiştir . Hatmi çiçeğinden yapılan lapa ile vücutta çıkan yara , çıban , sivilce ve aknelerin tedavisinde kullanılır . Mide ve bağırdaktaki gazların atımına yardımcı olur . İdrar sökücü özelliği vardır . Hatmini tanelerini dövüp vücudunuza sürdüğünüzde sivrisinek saldırılarından korunabilirsiniz .
ALTHEAE ROSA L.
HATMİ ÇİÇEĞİ ( ALTHEAE ROSA L.)
 1 tutam hatmi çiçeğini kaynamış 1 bardak sıcak suyun içerisine atıp 10 dakka demlemeye bırakın bu çay sayesinde , ağız yaraları , aftostomatit ,  diş eti iltihabı , boğa iltihbı , bağırsaktaki ve midedeki gazlara , rahim hastalıklarının tedavisinde kullanabilirsiniz . Hatmi çiçeği ile yapılan lapa ile vücutta çıkan , çıban , akne , sivilce gibi şikayetleri giderebilirsiniz .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder