13 Ağustos 2013 Salı

KEDİ OTU ( Valeriana Officinalis L. )





            Kedi otu    latince  adındanda  anlaşılan  valerian  etkiye  sahiptir . Valerian etki sakinleştirme anlamına gelir .  Halk arasında pişik otu diye adlandırılmıştır . Kedi otu kökünden validol , kardiovalen  gibi önemli kalp ilaçlarının terkibinde yaygın olarak kullanılır . Halk tabebetinde çok eskiden beri kullanılan kedi otunun kökünden çay demleyerek kalp ve sinir hastalıklarına kullanılmıştır .
Kayda değer bir yan etkisi yoktur  .En güvenilir yanı ise alışkanlık veya bağımlılık yapmaz .Bir çok antidepresan ilaçlarda malesef bir alışma dönemi ve bırakma dönemi vardır ilacı birden bırakamıyorsunuz . Doktor kontrolünde bırakabiliyorsunuz , aksi takdirde olumsuz yanetkileri ile karşı karşıya kalırsınız . Kalp atışını düzenler . Uykusuz geclerde vazgeçilmez bir drogtur .



Yatıştırıcı etkisi ile stresi ve spazmı giderir . Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etki gösterir . Kalp çarpıntısını tedavi eder . Aşırı heyecan hallaerini giderir . Uzun yolculuklara çıkmadan önce alınan kedi otu hem rahat bir yolculuk hemde taşıt tutmasının önüne geçer . Taze yapraklarını ezip lapa haline getirdiğinizde yaraları iyileştirir . Nevrasteni durumlarını yatıştırır . Görme probleminden dolayı başta ağrı oluşur bu gibi baş ağrılarını yatıştırır . Geceleri güzel bir uyku çekmek için ideal bir drogtur . Kullanan hastalarda uykusuzluk probleminin tamamen yok olduğu ve deliksiz bir uyku çektikleri gözlenmiştir . Asabi uykusuzluklara iyi gelir .
 Romatizmal ağrıları hafifletir .Akne ve svilice , isilik tedavisinde kullanılır . Gaz sökücü özelliği vardır . Spazm çözücü özelliği vardır . Regl dönemi ağrıları hafifletir . Bağırsakata oluşan spazmları önler . Bedeni rahatlatma , ağrıları dindirme ve uykusuzluk için kullanılan en çok kedi otudur .




Kullanım olarak 1 tatlı kaşığı pişik otunu 1 bardak sıcak suya atıp 5 dakika demlemeye bırakılıp içilir . Fazla tüketilmesi uygun değildir . Günde  1 defa kullanılması uygundur . Güzel bir uyku çekmek için gece yatmadan 45 dakika önce içilmesi uygundur .







İnsomina için
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsomnia



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder