11 Ağustos 2013 Pazar

ZAHTER , DAĞ KEKİĞİ ( Thymbra.L .)

ZAHTER , DAĞ KEKİĞİ  ( Thymbra.L .)
ZAHTER , DAĞ KEKİĞİ  ( Thymbra.L .)
                 Zahter ballıbabagiller familyasına ait bir bitkidir . Kekiğe benzerliği ile tanınır . Keskin kokusu ve acımsı bir tadı vardır . Baharat olarak kullanımı yaygındır . 


  * Zahter yağ yakımında önemli bir rol oynar . Yağ yakamada önemli bir rol oynayan zahter zayıflamayada yardımcı olur . Sağlıklı zayıflama için zahter kullanabilirsiniz .
* Hazmı kolaylaştırır . Yemeklerde ve salatalarda kullanılan zahter hazmı kolaylaştırır .
İştah sıkıntısı yaşayanlar zahter sayesinde iştahlarının açıldığını görecekler . Eski zamanlarda zahteri iştah açmak için kullanımı çok yaygındı .
*  Zahter sinirleri kuvvetlendirir . Kalp çarpıntısına iyi gelir ve kalbi

ZAHTER , DAĞ KEKİĞİ  ( Thymbra.L .)
kuvvetlendirir . Kalp krizi riskini azaltır .
* Mesane ağrısını giderir , yaraların iyileştirmede yardımcı olur zahter .
* Zahter ile yapılan pansuman yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olur .
* Zahter uyarıcıdır ve sinirleri uyarıcı etkisi vardır .
* Düzenli kullanımlarda zahter bedeni kuvvetlendirir .
ZAHTER , DAĞ KEKİĞİ  ( Thymbra.L .)* Zahter idrar söktürür . İdrar sökücü özelliği ile zahter vücuttaki ödemi dışarı atmaya yardımcı olur . Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasında yardımcı olur .
* Mantar şikayetlerine karşı faydalıdır . Mantar enfekte olmuş ayağınızı  Zahter ile yapacağınız ayak yıkaması çok işe yarayacaktır .
* Antiseptik  özelliği ile mantar şikayetlerinden kurtulabilirsiniz .                    
ZAHTER , DAĞ KEKİĞİ  ( Thymbra.L .)* Osmanlı döneminde özellikle zahter kahvaltılarda vazgeçilmez bir bitkidir . Genellikle kurutulmuş olarak tüketilir .  Bilhassa kahvaltıda tüketilmesi çok önemlidir . Toz haline getirilen zahter bir çay tabağı veya bir kaseye konur başka bir tabağa zeytinyağı dökülür ekmeği ilk önce zeytinyağına sonrada zahtere batırılıp yenir . Zahter zindelik verir zeytin yağıda hazmı kolaylaştırır . Kekiğin kullanıldığı heryerde kullanılabilinir  . Zahter doğada yetişen en tabi ilaçtır . Vücutta yağ yakımı etkilidir . Hem kilo vermeye , hemde vücuttaki kan sirkülasyonunu hızlandırdığı için kalbe faydalıdır . Baş ağrısına iyi gelir . Egzama şikayetlşerinde kullanılır . Uyuzluk çekenler için zahter ile yapacağınız salata ile uykusuz günlere veda edebilirsiniz .Sinirleri yatıştırma özelliği vardır  . Her türlü karın ağrısına ve gaz şikayetlerine iyi gelir . Vücutta yaşlılık veya dış etmenlerden dolayı oluşan cilt  lekeleri ve pigmentleri yok eder .  Bağırsak parazitlerine karşı etkilidir . Romatizmaya faydalıdır . Balgam  sökücüdür . Öksürük ve astım krizini yatıştırır . Öksürüğe karşı bal ile macun yapılarak yenir   . Hafızayı kuvvetlendirir . Vücuttaki kan akışını normalleştirdiği için unutkanlığı giderirr .  Zahter ile yapacağınız gargara Diş ağrısını giderir . Yara yenık ve apselerdelapa haline getirilen zahter yaraları ve apseleri iyileştirir .  Haricen yemekler veya salatalara ekleyebilirsiniz . Veya 1 tatlı kaşığı zahteri 1 bardak sıcak suya atıp 10 dakika demlemeye bırakar içerisine limon veya tatlandırıcı kullanarak tüketebilirsiniz . yaralar içinde lapa halinde kullanabilirsiniz . Hamile ve troid rahatsızlığı olanların kullanması uygun değildir .





ZAHTER DAĞ KEKİĞİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder