15 Ağustos 2013 Perşembe

HİNDİBA (Cichorium endivia L.)




     C vitamini ve calcium açısından zengin olan hindiba , soğuk kış günlerinde vücut direncinizi arttırır . Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur . Böbreklerin ve karaciğerin çalışma kapasitesini yükseltir  .



Mesane iltihabını temizler ve idrar söktürücü etkisi vardır . Bağdokusunu olumlu bir şekilde etkileyerek , kanın tüm hücrelere ulaşmasına yardımcı olur . Kanı temizler . Damarları genişletir . Tansiyonu düşürür . Şeker hastalığı için kullanılabilinir . Şekeri dengeler . Varis şikayetlerini giderir . Varisten dolayı oluşan ağrıları dindirir damar açıcı özelliği ile varsi şikayetlerini giderir . Romatizma şikayetlerini tedavi eder . Romatizmadan kaynaklanan ağrıları dindirir , gut hastalığında etkilidir . Pankreas ve karaciğere dayalı hastalıklarda kullanılır  . Karaciğerde oluşan siroz hastalığının tedavisinde kullanılır . Safra kesesinedeki taş oluşumunu ve taş büyümesini önler . Safra azlığı , mide ve bağırsaklarda oluşan şişliklerde ,sindirim bozukluklarında ve vücuttan fazla suyun atılmasında yardımcı olur .Safrayı üretimini uyararak sindirmeye yardımcı olur . Hindiba betakaroten açısından çok zengindir . Betakaroten vücutta karaciğerde birikir ihtiyaç duyulduğunda A vitaminine dönüşür . Betakaroten vücuttaki serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önler . Betakaroten kansere karşı koruru , kalp krizi riskini en aza indirger . Yapılan araştırmaarda betakaroten zihin sağlığı açısından çok faydalıdır . Vücutta oluşabilecek tüm kanser çeşitlerine karşı vücudu korur . Damar sertliği ve LDL kolestrol sonucu damar yapısındaki bozuklukları düzeltir . Az ışılı ortamlarda gözün daha iyi görmesini sağlar . Vücuda , böbreğe , karaciğere kuvvet verir . Taşikardi rahatsızlıklarında kullanılır . Kal atım hızını düşürebilir . Sedatif etkisi vardır . Sedatif etkisi vardır . Sedatif etki  rahatlatır , gevşetir .

Kaşıntı , egzama , mayasıl ve cilt hastalıklarında etkilidir . İştah açıcı özelliği vardır . İştahı olamyanlara hindiba öneririz . Hindibadan yapılan lapa , akrep ve zehirli hayvanların sokmalarında etkilidir . Güneş yanıklarında kullanılır . Kök ve yaprak olarak kurututulmuş hindibadan 1-2 tatlı kaşığını 1 bardak suya eklenir hafif ısıtldıktan sonra 1 dakika kadar kaynatılır.8-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra günde 3 defa tatlandırılmadan içilir . Salata olarak kullanımıda mevcuttur . Bitki yaş halinde iken yaprakları ayıklanıp yıkanır.yıkandıktan sonra sirkeli suda bekletilir . Üzerine limon ve zeytinyağı eklenip yemeklerden önce yenir . Tadı hafif acıdır . Fakat acı tadı yemeye engel değildir .Sigara içenlerin kullanması uygun değildir içerisinde betakaroten ihtiva ettiği için .

http://tr.wikipedia.org/wiki/Hindiba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder