15 Ağustos 2013 Perşembe

ADA ÇAYI (Salvia officinalis L.)

Salvia officinalis L.
ADA ÇAYI (Salvia officinalis L.)
    Geçmişten günümüze hemen hemen herkes tarafından tercih edilen bitkisel bir drogtur . Hoş kokusu ve tadıyla ferahlatıcı bir etiye sahiptir . Uyarıcı etkisiyle Kan dolaşımının düzenli çalışmasını sağlar . Hastalık sonrasında alınan ada çayı vücuda kuvvet verir ve zinde tutar . Mide bağırsak gazlarına iyi gelir  . Bulantıyı keser . Depresyona iyi gelir . Depresyon durumlarında alınan ada çayı sakinleştirir .
Boğaz hastalıklarında faydalıdır . Farenjit , tonsilit , anjin , larenjit , gibi boğaz hastalıklarında etkilidir . Diş eti iltihaplarında kullanılır .  Diş eti iltihaplarında adaçayını gargara gibi kullanmalısınız . Dişleri güçlendirir , dişi beyazlatır . Adaçayı dişleri güçlendirici ve beyazlatıcı özelliktedir . Kuru adaçayı yaprağı toz haline getirilerek dişlerin üzerine bastırılmak suretiyle sürülür . Gözle görülür beyazlık farkedilir .Terlemeyi giderir .
Salvia officinalis L.
ADA ÇAYI (Salvia officinalis L.)
Sinirsel yorgunluğa iyi gelir . Soğuk algınlığına iyi gelir . Bayanlarda menopoz dönemindeki sıkıntıları giderir   . Menopozdan kaynaklanan depresif  durumlarda etkilidir . İshali durdurma özelliği vardır . İçerisinde barındırdığı östrojen hormonu menopz dönemindeki sıkıntıları giderir . Anne olmak isteyen bayanlara adaçayını öneririz . Böbrekte ve mesanede oluşan taş ve kumların atılmasında yardımcı olur . Emziren annelerin kullanmaması gerekir çünkü  ada çayı anne sütünü azaltır . 
Salvia officinalis L.
ADA ÇAYI (Salvia officinalis L.)
Adaçayı ile yapacağınız banyo saçlarınızı kuvvetlendirir , saç dökülmesini önler , saçtaki yağlanmayı durdurur . Ada çayı ile yapacağınız lapa vücutta oluşan yara , çıban  ve iltihaplı yaralarda tedavi amaçla kullanılır . Yaptığınız bu lapa böcek sokmaları ve  arı sokmalarında etkilididr.  Kaşıntıyı alır , acıyı dindirir . Beyin fonksiyonlarını geliştirir , unutkanlığı giderir . Demans , alzheimer gibi unutkanlık hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılır .Anti hydrotic özelliği vardır .
Salvia officinalis L.
ADA ÇAYI (Salvia officinalis L.)
Yoğun stresli ortamlardan sonra alacağınız bir bardak ada çayı stresi azaltır sakinleştirir . Gece terlemelri için adaçayını tüketebilirsiniz . Saçların beyzalamasını yavaşlatır . Aç karnına alınan ada çayı kan şekerini düşürür . Tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde kullanılabilinir . Amerkida diş eti hastalığı ve boğaz enfeksiyonlarına karşı tıbbi kullanım için onay almıştır . Antiseptik ve  Antibakteriyel etkisi vardır . Çocukların kullanması uygun değildir . Tansiyonu yükseltebilir . Ada çayını fazla tüketmemek lazım . En fazla 2 bardak içilmeli.Fazla alımlarda tansiyon çıkabilir . 1 tatlı kaşığı adaçayını 1su bardağı kaynar suya  atılıp 5 dakika demlendikten  sonra içilir .
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ada_%C3%A7ay%C4%B1

1 yorum: